Интериорен дизайн на апартамент във Виена

Интериорен дизайн еклектика във Виена

Сградата, в която се намира апартаментът е построена  около средата на IX век. Проблемите, с които се сблъскахме в началото бяха местната нормативната уредба, която ни ограничаваше в прекрояването на пространството и множеството трегери на иначе високите тавани.

В хода на проектирането е направена значителна преработка на планировката, главно на дневната зона, породена от съвременните функционални потребности. Ръководейки се от активната и харaктерна за времето архитектура, избора на концепция за развитието на проекта е да се запазят и реставрират даденостите в хармония с новата мебелировка. Принципът да се търси развитие на архитектурния стил и в обзавеждането е отхвърлен, пред създаването на еклектична среда чрез подбор на мебели, чиито дизайн е граничещ с изкуството.

Подборът на по-дребните мебелите остава с леко намигване към класиката, но обемите на кухнята и композицията с телевизора например остават със съвременни линии, без детайли, като по този начин те се омаловажават и създават спокоен фон, за да изпъкнат акцентите. За класиката не е характерно кухнята да е в дневната зона, затова би било странно да се изгради кухня в класически стил с вградени уреди, споделяща пространство с диван и класически форми на врати и прозорци от преди 140 години. Същият е и подходът при избора на диван.

Креслото и полилея в антрето са дело на Маартен Бас и е избрано, защото представя класиката по безвременнен начин, като буквално я подпалва и консервира изгорялата дървесина. Шкафът  и полилеят в дневната са проектирани от студио Йоб. Те създават монументално изглеждащи мебели с  претворени класически линии, но изработени от картон и бяла хартия.

Цветовата хармония е избрана да е ахроматична.  Поради различието на стилове, форми и материли, не би било удачно визията да се натоварва и с цветове.

 

Виж други интериори тук.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message