Oscar Niemeyer- забележителен архитект и модернист

Бразилският архитект Oscar Niemeyer, който е проектирал много от футуристичните сгради в Бразилия, а и по цял свят почина вчера на 104 години.
Oscar Niemeyer има 75 годишна кариера, той е пионер в използването на стоманобетона. Niemeyer е проектирал над 600 сгради по целия свят и има около 20 други проекта в ход.
Бразилската икона печели голямата награда за архитектура, Pritzker Prize, през 1988 г., като започва кариерата си през 1930 г.в Рио де Жанейро и продължава да работи до 100-та си година.
Oscar Niemeyer  казва веднъж пред испанския вестник ABC , че е привлечен от кривите на планините в родната  му Бразилия, от кривите създавани от потока на реките, от вълните на океана и от тялото на жената.
Произведения на Oscar Niemeyer  могат да бъдат намерени в страни, като Алжир, Италия, Израел, САЩ и Куба, чийто дългогодишен лидер Фидел Кастро  е един от личните му приятели.
Niemeyer си партнира и с друг архитект модернист, това е френско-швейцарския архитект Шарл Едуар Jeanneret Gris, по-известен с псевдонима си  Льо Корбюзие.
През 1956 г. Oscar Niemeyer  е назначен за главен архитект по проекта да направи столицата Бразилия – модерна и нова, което го направи един от най-известните архитекти.
Една от най-забележителните му творби е Музея за съвременно изкуство, създадено през 1996 г. – когато Niemeyer е вече на 89 години. Намира се в Нитерой, град близо до Рио. Сградата представлява обърната чиния, надвесена над океана на стръмни скали.
Oscar Niemeyer  е създадал около 400 сгради някои от които, галерия  „Serpentine Gallery „  в Хайд Парк, Лондон, „the Penang State Mosque“ в Малайзия, и седалището на френската комунистическа партия в Париж.

[nggallery id=75]

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message