Дизайн на малка баня

Възможно ли е да изградим функционална баня, когато имаме 1.2м2 площ на пода?

Много често се сблъсквам с подобен проблем и затова реших да напиша този материал.

Най-често клиентът има едновременно втора, голяма баня и се двоуми дали въобще да инвестира в това малко пространство, за да получи неудобна тоалетна и още по-неудобна мивка. Все пак, ако искате да използвате максимално функционално толкова малко пространство -има решение.

Като   стартова позиция ще приема най-неудобните начални условия:пространство 100х120, сифон, заложен в средата на помещението, вертикален канал за тоалетна чиния. Може ли в това пространство да вместим тоалетна чиния, мивка и да обособим зона за душ?

Трябва ни възможно най-малкият  моноблок. Няма нужда да търсите –  най-малкият моноблок на пазара е около 60см. Не е най-удобният, но ще свърши работа. Почти всички производители имат моноблок с тези размери.

“RACE-GSG”                                   “MERIDIAN-ROCA ”      KORONA-IDEAL STANDARD

Мивката трябва да е възможно с най-малък размер. На чертежа тя е 40х23.

“QUATRO-KOLO”

Душ смесител без чучур е най добре. Така ще спечелите около 6 см. Ето едно класическо решение за баня. Както се вижда недостатъците са много.  Душ зоната, която оформихме е крайно недостатъчна . Тя е 70х55см в най-добрия случай. Много малка и неудобна мивка и сифон точно в средата на банята. Пространство за движение на практика няма. Не звучи добре, но така се оборудват над 90% от малките тоалетни.

Има ли начин да справим с посредственото решение на този проблем? Със стандартните продукти  -не.  Проблемът идва от размера на стената срещу вратата , а той е 100см. Ако можехме да вместим там тоалетна и мивка, за душ зоната щеше да остане едно достатъчно пространство.  Но тоалетната е 36см ,а ни трябват по 20см от двете страни. Така остават 26см за мивка, а и вертикалния канал ни затруднява допълнително. За наша радост има продукти на пазара, които разрешават този проблем.

“YOU AND ME –HATRIA”

Сами виждате от чертежа колко пространство се освобождава и колко привлекателен е крайния продукт от гледна точка на функционалността.  Подовият сифон е преместен под мивката. Това дава възможност да се поставят подови плочки с по-големи размери.

Дизайн от  „ Форма дизайн студио“

Всички продукти може да закупите в магазините на „ФОРМА-Д“

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message